dimecres, 2 de juliol del 2014

Prendre el sol



El sol és vital per a la nostra salut. És tan important, però, prendre el sol com fer-ho amb moderació. 

Sembla que no faria falta dir per què és important prendre el sol, però ho faig perquè sovint ens en descuidem, no pas a l’estiu, que ens hi acabem estant massa i acaba sent contraproduent, sinó a l’hivern. Tant és així que Arnold Rikli va basar part del seu sistema terapèutic naturista en les cures atmosfèriques consistents en banys de sol i aire (de la muntanya). És ben sabut que el sol és necessari per a la síntesi de la vitamina D, fet que ens ajudarà a enfortir ossos i dents. Però a més també ajuda a relaxar-nos i a millorar el nostre estat d’ànim, a millorar la capacitat immunitària, ja que la pell és un lloc de maduració dels limfòcits, a millorar la circulació de la sang a la pell (i descongestionar l’interior, els òrgans), etc. 

A l’estiu, però, ens acostumem a exposar massa al sol, no sé si per voler estar morenos o per què; el cas és que per a la nostra salut és excessiu, ja que pot provocar un envelliment prematur de la pell, la inhibició del sistema immunitari que hem comentat abans, problemes de visió, i fins i tot problemes tan greus com el càncer de pell. El problema és que ho fem tranquils amb la idea que posant-nos crema ja està tot solucionat. I heus aquí el motiu d’escriure ara aquest article i no pas a l’hivern. ATENCIÓ AMB LES CREMES SOLARS! Jo en diria sortir del foc per caure a les brases. Els protectors solars contenen ingredients sintètics perjudicials per la salut. A continuació us passo un fragment d’un escrit sobre el tema, podeu trobar-lo complet aquí:

“Tanto los protectores solares químicos, como los protectores solares físicos compuestos de nano partículas pueden causar la liberación de radicales libres.
- El muy utilizado dióxido de titanio ha sido clasificado como posible cancerígeno por la IARC (Agencia Internacional para la Investigación en Cáncer).
- Oxibenzona: este químico se encuentra en el 60% de los protectores solares (12) según un estudio realizado por el Centro de Control de Enfermedades de Estados Unidos (U.S. Centers for Disease Control and Prevention), que reveló que el 97% de los estadounidenses están contaminados con este químico que ha sido asociado a alergias, disrupción hormonal (efectos estrogénicos bajos y efectos anti andrógenos), daño celular, y bajo peso en bebés (mujeres) cuyas madres se expusieron a este químico durante el embarazo.
- Octinoxato: es un disruptor endócrino, imitador del estrógeno, que ayuda a la penetración de otros químicos.
- 4-Metilbencilideno Alcanfor: en un estudio este químico fue mezclado con aceite de oliva y aplicado a la piel de ratas. Esto causó una duplicación en la tasa de crecimiento del útero antes de la pubertad. La autora de este estudio, Margaret Schlumpf, dice que "eso daba miedo, porque hemos utilizado las concentraciones que están en el rango permitido en los protectores solares". Este químico también tiene efectos estrogénicos.

Otro peligro del protector solar se relaciona con la Vitamina A en éste. Datos recientes de un estudio de la FDA indican que una forma de Vitamina A, Retinil Palmitato, al ser aplicada en la piel en presencia de la luz solar, puede acelerar el desarrollo de tumores y lesiones de la piel.  Esta evidencia es preocupante ya que el 41% de los protectores solares contienen Retinil Palmitato.”


Així doncs, és important saber com prendre el sol. Primer de tot cal controlar (això vol dir reduir) el temps d’exposició al sol: evitar-lo totalment en les hores de més intensitat, protegir la pell (gorra, ulleres, samarreta) i estar-hi poca estona. Per obtenir-ne els beneficis només cal prendre el sol uns 15 minuts.  A més no cal que ens toqui a tot el cos, amb mans, braços i cara n’hi ha prou. Cadascú ha de saber com de sensible és al sol i adaptar-s’hi. Un cop hem pres aquestes mesures podem protegir-nos encara més amb protectors solars naturals lliures d’aquests compostos químics perjudicials. Sí, n’hi ha, s’han de buscar però val la pena l’esforç, ja que entre tots els tòxics químics de la cosmètica (vegeu el vídeo relacionat), els que contenen les cremes solars són dels pitjors. Hem de ser conscients que el que ens posem sobre la pell acaba entrant al nostre cos.
En el següent enllaç podreu trobar alguna opció
La crema Amazonia que proposa la podeu trobar a:
C/ Bòria, 20, perpendicular a la Via Laietana. 93 5131292
De dilluns a dissabte d’11.00 a 14:30 i de 17:30  a 21:00

Doncs ja ho sabeu, a buscar i a comprar un nou protector solar. Mentre escrivia aquest article jo encara no el tenia, però només he tardat dos dies a comprar-lo. Així que ara que penjo l’article jo ja puc dir que estic ben protegit; tot i així, no em busqueu pas estirat a la platja.
Àpali, que tingueu un bon estiu i que això no sigui incompatible amb cuidar la vostra salut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada