dilluns, 26 d’abril del 2021

Mou-te amb consciència

El cos està dissenyat per moure’s i el seu funcionament correcte depèn del moviment. Tant és així, que la manca d’activitat (sedentarisme) està entre els deu factors de risc de mortalitat a Espanya i està relacionada amb nombrosos trastorns (digestius, circulatoris...) que malmeten la nostra qualitat de vida.

Alguns direu “jo en el meu dia a dia ja faig prou activitat”, però el problema és que si aquest exercici no genera un estímul suficient per desencadenar una sèrie de reaccions al cos, no et servirà, tot i que acabeu el dia esgotats.

Què t’aporta fer exercici?

- Beneficis d’entrenament psicomotriu

Ens ajuda a tenir major consciència corporal i a controlar la postura i el to muscular, sense tensions. Treballa l’equilibri i ens ajuda a tenir major estabilitat. Augmenta la coordinació i la relació espai- temps.

- Beneficis d’entrenar la resistència

Beneficis cardiovasculars: augment de la circulació sanguínia, augment del plasma i dels glòbuls vermells, ramificació capil·lar, el cor bombeja més sang amb menys batecs, reducció del risc d’hipertensió arterial i altres malalties coronàries. Tots aquests factors donen una major oxigenació de les cèl·lules.

Beneficis respiratoris: augment de la capacitat pulmonar, reducció de les respiracions per minut i del pols.

Beneficis metabòlics: augment del número de mitocòndries (part de la cèl·lula que proporciona energia), major eficiència en la utilització de greixos, augment de la capacitat muscular per emmagatzemar glucogen, augment de l’HDL (colesterol “bo”), disminució dels triglicèrids, es mantenen les artèries netes i flexibles i ajuda a prevenir l’arteriosclerosi. Reducció de la resistència a la insulina fent baixar els nivells de glucosa, fet que ajuda a combatre la diabetis i altres síndromes metabòlics.

Beneficis ossis: ajuda al creixement ossi. En excés, tanmateix, perjudica l’esquelet.

- Beneficis d’entrenar la força

Augmenta la somatotropina (hormona del creixement), fet que promou la renovació de teixits de manera general –no només muscular– més ràpidament. Augmenta la densitat del teixit ossi, fet que retarda l’osteoporosi. Enforteix els músculs, els tendons, els lligaments... Augmenta la taxa de metabolisme basal, que fa que cremem més energia en repòs (ajuda a perdre pes). Allibera citocines antiinflamatòries. Augmenta la fabricació de neurotrofina (sobretot si es fa al matí), que estimula la neuroregeneració i redueix i retarda el deteriorament cognitiu. Augmenta la dopamina i la serotonina. Ajuda a l’aprenentatge i crea noves xarxes neuronals.

- Beneficis d’entrenar la flexibilitat.

Millora el moviment i la contracció, alenteix els processos degeneratius articulars, estimula la circulació, millora la coordinació muscular, relaxa.

- Beneficis d’entrenar la velocitat.

Estimula un altre tipus de fibres musculars que ens ajuden a ser més àgils i a reaccionar més ràpidament davant de qualsevol situació. Estimula la ment en sotmetre-la a un estímul màxim i intentar mantenir-lo i superar-lo.

- Beneficis d’entrenar en general.

Contribueix a eliminar toxines. Ajuda a dormir, a tenir més energia per afrontar les activitats de la vida diària i a alliberar l’estrès. Gràcies a les endorfines ens fa sentir millor. Millora la relació social. Hi ha estudis que mostren la reducció del risc de patir alguns càncers com el de còlon, mama o pròstata. Tot plegat contribueix a allargar l’esperança de vida.

Com deus haver pogut veure, hi ha diferents qualitats físiques que cal tenir en compte, amb diferents beneficis respectivament, per això et proposo que no et quedis només amb un tipus d’activitat física, ja que si bé hi ha uns beneficis generals, també n’hi ha d’altres d’específics per a cada modalitat.

No et limitis, anima’t a provar coses noves. Dins de cada tipus d’activitat segur que pots trobar la modalitat que a tu t’agradi. I si no la trobes, te la inventes.

Ara bé, per obtenir els beneficis que he comentat, has de fer les coses ben fetes. Un exercici mal fet et pot perjudicar, per això és important deixar-te guiar per un professional i seguir els principis de l’entrenament: progressió (de menys a més, bon escalfament), continuïtat, descans apropiat (ni poc ni massa)... Paral·lelament, és interessant despertar la consciència corporal, que t’indica si estàs forçant alguna part del cos. Per altra banda, si la intensitat és insuficient, no es produirà la reacció que desencadeni aquest beneficis.



Com hem comentat, aquests beneficis s’obtenen de la combinació de diferents entrenaments.

Psicomotrius: exercicis de mobilitat, coordinació, txi-kung, tai-txi, ballar, etc. cada dia.

Resistència: de llarga durada, a partir de 45 minuts. Caminar, córrer, anar amb bici, etc. de 3 a 5 cops per setmana.

Força: exercicis d’alta intensitat. No els confonguis amb els exercicis d’hipertròfia, ja que jo no te’ls aconsello. Per treballar la força és important treballar en alta càrrega i descansar bé entre sèrie i sèrie. Exercicis de peses, HITs... de 2 a 3  cops per setmana.

Flexibilitat: hi ha diferents tècniques vàlides, l’important és que es treballin tots els grups musculars. Pots treballar per cadenes musculars, fer estiraments dinàmics o estàtics (aguantant un mínim de 30 segons, ioga, estiraments... de 3 a 5 cops per setmana.

Velocitat: exercicis curts on busco la màxima rapidesa. Arts marcials, esprints... de 2 a 3 cops per setmana.

I, per acabar, si practiques l’activitat física amb gent i a la naturalesa, els beneficis es multiplicaran.

Així que no esperis més, MOU-TE, amb consciència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada