dijous, 8 d’abril del 2021

Les algues, una gran aportació nutricional

Guia bàsica per a començar a prendre algues i multiplicar l’aportació nutricional dels teus plats.

Les algues tenen una proporció de minerals i proteïnes molt més elevada –de 10 a 20 vegades més– que els vegetals de terra, tenen una proporció de calci 8 vegades superior als làctics, i 8 vegades més ferro que la carn, a més de magnesi i altres minerals. També tenen fibra i són riques en vitamines. És per això que són un gran complement que ens ajudarà a fer que els plats que preparem siguin molt més nutritius.

A més, tenen propietats depuratives i desintoxicants (gràcies a l’àcid algínic ajuden a eliminar les purines procedents dels aliments proteics, els metalls pesats i els compostos radioactius), són alcalinitzants, reforcen els ronyons, remineralitzen els ossos, tonifiquen el nostre sistema nerviós i ajuden a reduir el colesterol.

En ser un aliment del mar, tenen un alt contingut en iode, i les persones amb problemes a la tiroide hauran d’assessorar-se amb un especialista.

Amb una cullerada sopera al dia (uns 10 g) n’hi ha prou.

N’hi ha una gran varietat, algunes de gust més fort que d’altres, i per això et proposo començar per dues de gust molt suau: la dulse i l’agar-agar. Aquí sota et deixo l’enllaç d’un parell de receptes molt senzilles amb aquestes algues. La més popular és la nori, utilitzada en làmines per a fer el sushi. La wakame té molta versatilitat, ja que es pot menjar cuita amb verdures o en estofats, crua en amanides, o com el condiment que et proposo més a baix. I, si fas els llegums a casa, t’aconsello la kombu per al remull i la cocció, ja que els estova i els fa més digeribles.

Recepta de"Barquets d'endívies amb alga dulse"

Recepta de "Gelatina de fruita"

I a continuació una recepta de sèsam amb alga wakame, una font fantàstica de calci

:

Et proposo un condiment de la cuina japonesa molt senzill, amb alga wakame i sèsam, que ens anirà bé per utilitzar menys sal, a la vegada que ens aportarà una gran quantitat de minerals i vitamines. El podrem afegir per donar gust a qualsevol plat: sopes, cremes, verdures, amanides, peix, carn...

Ingredients: una part d’alga wakame seca per cinc de sèsam cru.

Preparació:

1.   Torra el sèsam cru en una paella sense oli, uns dos minuts sense parar de remenar i sense deixar que agafi color. Immediatament, escampa’l en un plat amb un tovalló de paper perquè es refredi.

2.    Torra sense oli l’alga wakame fins que en pressionar amb el dit es trenqui. Que no es cremi. Deixa que es refredi en un plat amb un tovalló de paper.

3.    Barreja aquestes cinc parts de sèsam i una de wakame i tritura-les fins que les llavors de sèsam quedin obertes. No fa falta que quedi pols.

4.    Guarda-ho en un pot de vidre al congelador, ja que el sèsam es degrada ràpidament.

5.    Posa’n una culleradeta als teus plats i obtindràs una gran aportació de calci, ferro, magnesi i molts més minerals i vitamines.

 

Proporció de calci i magnesi per 100 g:

 

Calci

Magnesi

Iogurt

180 mg

17 mg

Alga wakame

1.300 mg

1.110 mg

Sèsam

131 mg

346 mg

 

Com deus haver vist, tant la wakame com el sèsam també contenen altes quantitats de magnesi, necessari per a la fixació d’aquest calci als ossos, cosa que manca als làctics.

Àpali, bon profit !!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada